Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Zene a villamoson

img_1274.jpgZene a villamoson

Tipikus lusta vasárnap délután, felkel, kajál, aztán visszadől az ágyba, átgondolja, hogy mi mindent lehetne vagy kellene csinálni, és úgy néz ki, hogy a sok program-lehetőség és régóta halogatott tennivaló közül az alvás fog nyerni. Ilyen vasárnap délután volt ez is, fáradtan heverésztem az ágyban, majdnem lecsukódott a szemem, de egy eseménydús hét vasárnapja mi másra lenne jó, mint lustálkodásra?
img_1283.jpg
Nem! Fel kell szállni a dallamos villamosra! De először még el kell jutni oda, ahol fel lehet szállni. Szeptember 4-e volt a 2011-es Magyar Dal Napja rendezvénysorozat első napja – tőlem aztán ne kérdezze senki, hogy egy nap hogy lehet több napos. Egy éve a ZP-ben már részt vettem egy ilyen rendezvényen, különböző előadók váltották egymást a színpadon, de dallamos villamoson még nem ültem.
img_1284.jpg
Mekkora ötlet, gondoltam, az ember felszáll a villamosra, és nem az van, ami általában lenni szokott, hogy maga is ingerült lesz a sok ingerült idegbeteg hatására, vagy hogy elmegy az életkedve az öngyilkosjelölt depressziós arcokat nézve, hanem félóránként váltják egymást a zenekarok, és végigmuzsikálják a nagykörutat, amitől az utasok és a járókelők is vidámabbak lesznek.

A 2-es és a
img_1290.jpg4-es villamosok vonalán jártak az úgynevezett dallamos villamosok. Én a 4-es villamost választottam, délután hatra érkezve a Moszkva térre, ami persze hivatalosan Széll Kálmán tér, de nekem és a fél városnak mindig Moszkva tér marad. Szóval délután hat óra, Moszkva tér, hiába szeptember, de még mindig nyári kánikula. Fél liter vizet ittam meg a negyed órával későbbi indulásig.

img_1291.jpgA Kontrolalter zenekar kezdett el játszani. Éppen az a Kontrolalter, akiket éppen néhány nappal korábban a Hunniában láttam először zenélni, megállapítva, hogy bár mindenféle külsőséget tekintve olyan a zenekar, mintha a 30Y kisöccse lenne, de hát ez van, a 30Y-t is Kispál-másolatnak tartották régen, aztán szétfeszítették a skatulyát. A Kontrolalter, akármennyireimg_1293.jpg is érezhető a 30Y, a Kispál vagy éppen a Hiperkarma hatása, mégiscsak egy ígéretes fiatal zenekar.

Valahol a körúton átszálltam a villamos másik kocsijába, ahol egy másik zenekar, a pécsi illetőségű TükeZoo játszott dobozon dobolós, gitáron pengetős laza örömzenét. A következő járat a másik végállomásról, Újbudáról indult. A Lavender Forté img_1294.jpgnevű duó ismert magyar slágereket adott elő az egyik kocsiban, a Zircről érkezett Menyét zenekar pedig valami egészen furcsa punk-rock káosszal dobta fel a tömegközlekedést.

A Menyét kellemes meglepetés volt, játszottak saját dalokat és feldolgozásokat is, meglehetősen sajátos felfogásban – az egyik számban például az Edda-féle Gyere őrült!,
img_1301.jpgilletve a Rage Against The Machine klasszikusa, a Killing in the name keveredett, úgy, hogy közben a billentyűs Pataki Attila nevét üvöltötte…

A dallamos villamos esetében nemcsak az ötlet volt jó, hanem az ötlet megvalósulása is. Oké, én célirányosan szálltam fel a 4-esre, de sokan nem tudtak róla, amikor valamelyik körúti megálló felé tartottak, hogy amíg három-négy megállónyit
img_1317.jpgutaznak, egy koncertbe csöppennek bele. A legjobb az egészben az volt, amikor a kinéztem az ablakon, és láttam, hogy a járókelők csodálkozva, értetlenkedő arccal bámulnak, hogy mi a fenét keresnek dobosok, gitárosok meg énekesek azon a sárga járművön.

A villamos visszatért a Moszkva térre, és én még nem akartam hazamenni. Két félkör volt hátra, hát nem volt mese, végig kellett csinálnom, nem mintha lett volna más dolgom azon kívül, hogy kiharcoljak valami jó helyet magamnak a tömegben és esetleg kedvemre fotózzak meg videózzak. A következő menetben a Tintás Barnes nevű formáció mellett tettem le a voksomat.

Az alternatív, meg általában
img_1321.jpg sok egyéb könnyűzenei műfajban megszokott dob-basszus-gitár felállás mellett egy fuvolás lány játéka tette színesebbé a Tintás Barnes produkcióját, amely többnyire saját dalokat játszott, de a repertoárba azért belefért egy-egy Quimby- és Kispál-feldolgozás is. Az énekes-gitárosnak komoly kihívást jelentett talpon maradni a mozgó járművön, de az ilyen apróságok tették különlegessé az estét.

Mert közben besötétedett, de még mindig nem
img_1337.jpghűlt le a levegő, ahogy az őszi estéken amúgy lenni szokott. Az utolsó járat Újbudáról indult. A Kaukázus frontembere, Kardos-Horváth János akusztikus projektje, a Kafkaz zenélt. Többnyire ismert Kaukázus-dalok csendültek fel, de a srácok minden megállónál abbahagyták a dalokat, amikor csengetett a villamos, és folytatták, amikor újra elindult. Talán a Kafkazimg_1351.jpg volt a legnagyobb név az összes fellépő közül, ennek megfelelően sikerült is megénekeltetniük a közönséget.

Mellettem egy bácsi teljesen véletlenül, mondhatni gyanútlanul szállt fel, telefonon beszélt a lányával, odatartva a mobilt a hangszerek felé, hogy ő is hallja, hogy koncert van a villamoson, végighallgatta a Tintás Barnest és a Kafkazt, és a végén még autogramot
img_1356.jpg is kért tőlük, pedig útközben már a Nyugatinál le akart szállni. De akadt műanyag üvegekkel doboló kisfiú meg táncoló középkorú nők egész serege, szóval jól sült el a dolog.

Bár megfordultam már rengeteg koncerten és fesztiválon, hallottam sok-sok profi és amatőr zenekart, utcazenészt,
img_1365.jpga dallamos villamos mégis egészen különleges élmény volt. Nem jobb, nem rosszabb, csak más. Egy nagyszínpados fesztiválkoncertet sem lehet összehasonlítani egy füstös kis klubkoncerttel, megvan a varázsa az aluljárós örömzenélésnek is, a villamos-koncert pedig szintén más dimenzió.

Megint csak a Moszkva téren voltam, oké, tudom, Széll Kálmán tér, de akkor is Moszkva, és onnantól kezdve már csak normál villamosok, metrók, buszok közlekedtek szerte a városban, zenekarok nélkül. Talán el is veszne a varázsa, ha minden nap minden járaton koncertek követnék egymást, mindenesetre üde színfoltot jelentett ez a nap az amúgy sem unalmas Budapest életében.

img_1374.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Videim a youtube-on:

 

Kontrolalter: Van az úgy

Kontrolalter: Kopogás

TükeZoo: Smörgåsbord

Lavender Forté - Meghalok, hogyha rám nézel

Menyét - Killing in the name

Tintás Barnes - Bújj be

 

A mappában található képek előnézete Zene a villamoson