Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Tudósok és punkok

kep-001.jpgAmikor először hallottam a Tudósok zenekarról, azt hittem, hogy valami poén. Az azóta elhunyt Bada Dada énekelte, vagy inkább szavalta az Apa kocsit hajt című kultikus slágert, és azt a pofátlanul idióta dalt egyszerűen nem lehetett nem szeretni. Aztán megtudtam, hogy a volt Jugoszláviában alapított Tudósok régóta és töretlenül egy legendás underground zenekarnak számít, az alapító tagok közül az együttest egyedüliként továbbvivő drMáriás pedig festőművész és író is egyben, az Élet és Irodalom állandó szerzője. Az A38 Hajón rendezett koncert, hogy a kultúrélmény még teljesebb legyen, drMáriás kep-002.jpgfestményeinek előző nap nyílt kiállításával fonódott egybe.

 És már az előzenekar sem volt semmi… Megérkezvén a hajóra azonnal megütötte a fülemet, hogy a Flash nevű punkzenekar egykori és mai politikusok szexuális életét tárja elénk nemhogy kendőzetlen őszinteséggel, hanem valami elképesztően alpári bunkósággal. „Sztálin bassza Rákosit, Rákosi kúrja Szálasit, Szálasi bassza Orbánt, Orbán meg azt a köcsög Simicskát”, és így tovább. Hogy mi van?! Felháborodásnak persze semmilyen oldalról nem volt itt helye (utánanéztem, a dal különböző változataiban Napóleon, Hitler, vagy éppen Gyurcsány is részt vett a játékban), a politika törvényszerűen mindig a provokáció célpontja, és a brutális trágárság kep-003.jpgellenére az ember csak cinkosan mosolyog vagy hangosan nevet, ha ilyesmit hall egy koncerten, a rutinosabbja meg énekli is a refrént.

Az amúgy kulturáltan szórakozó, kisebb részben a húszas, nagyon részben a harmincas-negyvenes korosztályba tartozó pesti értelmiségi közönségből is csak néhányan szörnyülködtek egy kicsit, a többségen látszott, hogy lehányt pólók és színes tarajok hiányában, jólöltözöttségük és jólfésültségük ellenére is elkötelezett Flash-rajongók. Sajnos az én tájékozatlanságom számlájára írható, hogy egészen a koncertig ismeretlen volt számomra a kilencvenes évek meghatározó fővárosi
kep-004.jpgpunkzenekara, a Barcs Miklós vezette Flash, és mivel nem is igyekeztem, hogy időben a hajóra érjek, csak a koncert legvégét csíptem el, néhány dalt, közülük a visszatapsolás után másodszor is a fent idézett Képviselő funkyt.
kep-007.jpg
Aztán irány a kiállítóterem, ahol megnéztem drMáriás Szép képek a szeretet világából címet viselő kiállítását. Egykori diktátorok és forradalmárok szerepeltek a képeken, többek között az est folyamán a Flash zenekar által megidézett Sztálin és Orbán, plusz ott volt még Marx, Hitler, Mussolini, Horthy, Che Guevara, Mao Ce Tung és Obama, mindannyian szokatlan köntösbe bujtatva, egészen bizarr módon megjelenítve. Önmagában már a tárlat címe is annyira vicces, hogy öröm kep-008.jpgmagunk elé képzelni az érintettek sértődött arckifejezését. A Fekete György, mint Zalatnay Sarolta című festményen pedig egyszerűen nem tudtam nem röhögni, az alkotó a Magyar Művészeti Akadémia jellegzetes hajkoronájú kultúrdiktátorát a meztelen, szilikonmellű énekesnő testével ábrázolta…

És kezdődött a várva várt koncert! Egyrészt régóta szerettem volna meghallgatni a Tudósokat élőben,
kep-009.jpgmásrészt a Facebook-oldalukon olvasható invitálásnak, miszerint „Gyertek a koncertra, Imi Hendrix legyen veletek!”, nem lehetett ellenállni. A Tudósok zenéje ugyanolyan groteszk, mint drMáriás festményei, a dalszövegek ugyanolyan humorosak, mint a művész egyéb írásai. Nemrég olvastam a Balkáni tahó című, tipikusan letehetetlen regényét, ami nem kevésbé élménydús, mint egy Tudósok-koncert. A nyitódalban rögtön a már említett festményen is ábrázolt, az MMA élére kinevezett Fekete György jelent meg, újranyitva a nemrég bezárt lipótmezei elmegyógyintézetet.

A hajón találkoztam egy ismerősömmel, Erikkel, aki először egy kicsit csodálkozott, hogy egyedül érkeztem, kep-011.jpgde kifejtettem neki, hogy szívesen és gyakran járok egyedül is olyan koncertekre, ahova hiába rángatnék magammal bárkit, nem biztos, hogy ő is élvezné. Egy Tudósok-koncerthez például elég speciálisan hülyének kell lenni, már ha az előzenekarként fellépő Flash nem bassza ki a biztosítékot az illetőnél. Avantgárd stílusukkal a Tudósoknak sikerült egy jelentős kep-013.jpgrajongótábort kiépíteniük, és itt a hajón is sikerült valami egészen különleges atmoszférát teremteniük drMáriás jellegzetes dalszövegeivel, a koncertterem sötétjébe belehasító szaxofonjátékával, a jazz, a drum’n’bass, a funk és punk irányába nyúló zenéjükkel. A szaxofont fújó és hol éneklő, hol pedig inkább szavaló drMáriás mellett, a szintetizátor mögött feltűnt Tövisházi Ambrus, az Amorf Ördögök, az Erik Sumo Band, valamint a Péterfy Bori és a Love Band alapítója is, méghozzá kep-014.jpgfehér köpenyben, ahogy egy igazi tudóshoz illik.

Egy sor ötletesebbnél ötletesebb szövegű szám hangzott el, az egyikben például emberek ugráltak ki az ablakon egymás után a tátongó mélység figyelembevétele nélkül, persze mind szörnyethalva, egy másik dalban meg John Lennon és Jimi Hendrix kérték kep-015.jpgzenekar alapítására a haláluk előtti napon az akkor még gyerek Máriás Bélát. Nem kevésbé mentek élményszámba a Ne barátkozz! és a Jófej politikus című nóták. És tökéletes zárása volt a koncertnek az egyre fogyatkozó keresztyén magyarságért aggódó, és neki ezzel a dallal utat mutató, Basszál! című himnusz, meglehetősen egyszerű, könnyedén és gyorsan megjegyezhető refrénjével. Tényleg, létezik-e ennél hatékonyabb propaganda a népességnövekedés öszötnzéséhez?

______________________________________________________________________________________

szöveg és fotó: Szarka Károly

 

A mappában található képek előnézete Tudósok és punkok