Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hollandia-Belgium, 2. rész

holland-belga-2--01-.jpgRotterdam

Hollandia-Belgium (2. rész)

A probléma: Szabolcsnak szétment a térde, szűk két héttel a Hollandiába érkezésem előtt. Úgy volt, hogy együtt megyünk sok helyre, és féltem, hogy a családi sportnapon szerzett sérülése miatt ez műszakilag kivitelezhetetlen lesz. Aztán mégis nekivágtunk – én mindenképpen utazni akartam, világot látni jöttem, holland-belga-2--02-.jpgSzabi meg jött velem, még ha bicegve, sántítva is.

Az első közös úti cél Rotterdam volt. Roosendaalból indulva mindössze fél óra vonattal, aminek kimondottan örültem, viszont oda-vissza fejenként majdnem húsz euróba került ez a kis utazás, ami miatt kimondottan nem voltam boldog, de hát pénz nélkül nehéz utazni, és holland-belga-2--03-.jpgHollandiában egyáltalán nem olcsó a vonatközlekedés, de legalább tiszta, gyors és jól kiépített.

Persze se odafelé, se visszafelé nem ellenőrizték a jegyünket, de ilyenkor azzal próbálja nyugtatni magát az ember, hogy ha nem veszünk jegyet, biztos, hogy jött volna a kaller, és holland-belga-2--04-.jpgakkor vagy magyarázkodás van, vagy horribilis összegű büntetés, amiért talán nem éri meg a kockázat.

Délután Anita vitt ki minket az állomásra. A rotterdami vonatot éppen lekéstük, a következőre meg több mint fél órát kellett várni. Gondoltam, igyunk egy sört a restiben vagy egy közeli kocsmában, de Roosendaal nem az a holland-belga-2--05-.jpghely. A restinek látszó kis valamiben nem árultak sört, és hiába indultunk neki az egyik utcának, sehol semmi.

Szóval vártunk a következő vonatra. Az állomáson csak kijelölt helyen lehet cigizni, a vécék meg úgy néznek ki, mint valami hatalmas széf, és vécésnéni helyett automata működteti őket. Fél óra vonatozás, és meg is érkeztünk Rotterdamba. holland-belga-2--06-.jpgNapsütéses délután, nagyvárosi nyüzsgés. Rotterdam Hollandia második legnagyobb városa, és itt található Európa legnagyobb kikötője. Bennem van valami furcsa vonzalom a kikötővárosok iránt, Rotterdam már csak ezért is érdekelt.

A szokásos módszer, információs iroda, térkép, a térképen kijelölt turistaútvonal követése – nem rossz módszer, ha kevés ideje van az embernek egy városra. Az első képek, amiket a vasútállomásról kilépve láttunk, nagyszabású építkezések és égbe nyúló felhőkarcolók voltak. Rotterdamról nehéz eldönteni, hogy hűvös északi kikötőváros, vagy laza mediterrán hely. Egy ideig egy csatorna partján sétáltunk, aztán a belvárosi sétálóutcákon.holland-belga-2--07-.jpg

A csatorna mellett villamos, padokon üldögélő emberek, ázsiai éttermek, meg az ázsiai éttermekből áradó jellegzetes ázsiai szagok. A sétálóutcákon nyüzsgés, sörözők, fűszag, mindenféle színű és nemzetiségű ember. Több helyen láttam már Hollandiában olyan automatát, holland-belga-2--08-.jpgamiből hamburgert meg mindenféle kaját lehet venni, ez nekem teljesen új volt.

Ha a gyorsétterem maga a nyugat, a rohanó világ jelképe, akkor ezek az automaták egy modernnél is modernebb élet kellékei. Nem a pultos kezébe nyomjuk a pénzt, csak bedobjuk az automatába, a kis ajtó kinyílik, és már a kezünkben is van a hamburger vagy a krokett. Rászántam magam, hogy kipróbáljak egy ilyen automatát.

A rundvlees krokettre esett a választásom, ez olyan holland sajátosság, marhahúskrokett, ami kívülről egész jólholland-belga-2--09-.jpg néz ki, csak valahogy az automata miatt idegenkedik tőle az, aki még nem kóstolt ilyet. Másfél euróba került, és amúgy egész finom volt, friss és meleg, bár amikor később elmeséltem a hollandiai magyaroknak, hogy kipróbáltam és ízlett, ők csak fintorogtak.

A park felé menet véres orvosi köpenybe öltözött lányok jöttek velünk szembe, és uborkával kínáltak minket – én a fertőzött uborkákról terjedő hírek miatt inkább kihagytam az élményt. A park füves tisztásán, a szökőkút mellett üldögélő, heverésző, grillező fiatalok, sokan láthatóan módosult tudatállapotban.holland-belga-2--10-.jpg

A Maas folyó partjára, a kikötőhöz érve megcsapott a szél, ahogy az ilyenkor a kikötőknél lenni szokott. A kikötő egyébként hatalmas, és mi csak egy egészen kicsit, belvárosi részét jártuk be. A legfurcsább a házak formája volt, szokatlan építészeti megoldásokat alkalmaztak jónéhány épületnél. Olyan volt, mintha ezeknek a házaknak az emeleti a levegőben lógnának.

Szabi térde elkezdett fájni, és itt kezdődtek a problémák. Mert ha egyedül vagyok, vagy egy egészséges Szabolccsal, akkor még mentem/mentünk volna tovább, és nem ér véget ilyen gyorsan a rotterdami városnézés. Gondoltuk, hogy metróval vagy villamossal holland-belga-2--11-.jpgmegyünk vissza a vasútállomásra.

A jegyautomatákkal aztán nem boldogultunk, azt sem tudtuk, hogyan juthatnánk el egyenesen a vasútállomáshoz. Egy magyar lány szólított meg minket, segítséget akart kérni tőlünk, mi meg tőle, de hiába. Végül a gyaloglást választottuk, holland-belga-2--12-.jpgmivel nem szerettünk volna egy kisebb vagyont kifizetni egy jegyért úgy, hogy nem is egyenesen az állomásig utaztunk volna.

Útközben egy Pizza Hutba tértünk be éhesen meg szomjasan, ettünk egy pizzát, ittunk egy sört, és Szabi kapott egy zacskó, vagy nem is zacskó, hanem inkább egy zsák jeget a fájós térdére. Aztán vonattal vissza Roosendaalba, kellőképpen fáradtan.

A főhadiszálláson közben jelentősen megnövekedett a népesség. Anitáék nem aprózták el a magyar vendégek fogadását: rajtam kívül érkezett egy magyar lány, Kata Belgiumból, meg egy háromfős magyar család, Betti és Zsolti a kislányukkal, Lucával egy közeli holland holland-belga-2--13-.jpgkisvárosból. A ház öt állandó lakójával együtt ez tíz fő – mintha egy magyar menekülttábor működött volna Hollandiában.

Anitáék már próbáltak felkészíteni arra, hogy Zsolti nem egy hétköznapi ember, és ráadásul már ivott is. Ha valaki elképzeli a magyar munkásemberek egyszerűségét, ehhez hozzáadja a stand upos humoristák nagypofájúságát, megszorozza a magyar kocsmák törzsvendégeinek keresetlenségével, mindezt sokadik hatványra emeli, és az így kapott személyiséget belehelyezi a Rém rendes családból Al Bundy testébe, akkor fog életre kelni előtte Zsolti. Az a tipikus böfögős-fingós-káromkodós típus.holland-belga-2--14-.jpg

Miközben a gyerekek a nappaliban játszottak, mi felnőttek meg kint üldögéltünk és italoztunk egy asztalnál a hátsó kertben. Persze mint újonc, én lettem a célpont az önálló estet tartó Zsolti számára, aki feltűnő érdeklődést tanúsított a külföldi utazásaim, a zenei ízlésem vagy éppen a szexuális életem iránt.

Zsoltinak köszönhetően magas színvonalon szárnyalt a társalgás, amibe néhány sör, némi gin-tonic, na meg whiskyvel bőségesen adagolt ír kávé után én is egyre szervesebben bekapcsolódtam, bőségesen visszavágva Zsoltinak, többször is belegázolva érzékenynek nem mondható lelkivilágába.
holland-belga-2--15-.jpg
Éjfél után István tálalásában megérkezett a tipikus holland „vacsora”. karikákra vágott májkrém és sajtkockák. Igazán jól esett a sok alkohol mellé. A tíz ember elhelyezése igényelt némi stratégiai tervezést, de végül megoldódott. Szabi visszatért Milán szobájából a saját szobájába, ami átmenetileg az enyém is volt, Kata és Luca bekötözött Milán mellé, holland-belga-2--16-.jpgBetti és Zsolti pedig Anita és István szobájában aludt, akik így a nappaliba szorultak egy matracra. Egyedül Öcsi birodalmát nem semmiféle érintette változás a padláson

Kinek-kinek a fáradtság, kimerültség, az elfogyasztott alkohol mennyisége, vagy éppen a kettő kombinációja hozott álmot a szemére. Másnap délelőtt távozott a roosendaali lakásból a rém rendes család, mi meg Szabival Rotterdam után egy másik holland nagyvárosba, Amszterdamba készültünk…

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________

szöveg és fotó: Szarka Károly

 

A mappában található képek előnézete Hollandia-Belgium, 2. rész