Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Bazmeg, de jó!

img_7616.jpg

A Könyvfesztivál komolyabb, fajsúlyosabb programjai után levezetésként is lehet értelmezni a Ráadást. Vasárnap délután, zavartalan napsütés, tömegek a Millenárison. Előadásokra érkezők, dedikálásra várók, könyvek között válogató nyájas olvasók. Sokan szeretnek olvasni, na, ez mindig kiderül, hiába a siránkozás, és ha mindenképpen siránkozni kell, akkor legfeljebb azért, mert írásból köztudottan nehéz megélni, és mert átlagos vagy átlag alatti fizetésből nehéz könyveket venni. De meg lehet hallgatni a Millenáris szabadtéri színpadán a Ráadást, amelyben ismert alternatív zenekarok frontemberei ismert írókkal, költőkkel hoznak létre közösen valami izgalmasat.

Évekre nyúlik vissza a projekt, amelynek a lényege, hogy egy zenész megzenésíti egy költő versét, vagy egy költő új szöveget ír egy meglévő dallamra. Ezúttal az irodalmat Erdős Virág, Karafiáth Orsolya, Grecsó Krisztián, Háy János és Szálinger Balázs, a könnyűzenét Beck Zoltán és Sárközy Zoltán (30Y), Szűcs Krisztián (Heaven Street Seven),

img_7617.jpg

Kardos-Horváth János (Kaukázus) és Takács Márton képviseli. A többségük állandó tagja ennek az alkalmi zenekarnak, már ha szabad egy ekkora hatalmas képzavarral élnem. A műsorvezető, Valuska László szerint a költő rocksztár, a rocksztár meg költő akar lenni, ami természetes vágy, és a Rájátszás ennek a vágynak a megvalósításában is segít.

A zenészek közül a legaktívabbak a 30Y tagjai voltak, közülük is a frontemberi szerepből fakadóan Beck Zoli, aki Háy János verseinek feldolgozásával nyitotja a 

img_7622.jpg

délutánt. Az Aktmodell című, meglehetősen kötetlen formájú vers szabályos dalszöveggé alakítva és beckzolisan énekelve akár egy 30Y-szám is lehetne. Aktmodell a fősulin. Egy lány, akit bámulnak a melósok, és közben irigykednek a festőre, hogy bazdmeg, de jó neki! Háy János felolvas, majd maga is gitárt ragad, mert ez egy ilyen összművészeti izé. Utána Karafitáh Orsolya érkezik, akinek a verseit Kardos-Horváth János adja elő. Mint kiderül, a Győr című Kaukázus-dal is kettejük együttműködéséből született, és elhangzik most is.

img_7624.jpg

Aztán a színpadon újra Beck Zoli és Sárközy Papa, akik a 30Y-dalok, a Városember és az Azt hittem érdemes új változatait adják elő, és később is a színpadon maradnak, besegítve a többieknek. Szálinger Balázs műveit a Heaven Street Seven énekes-gitárosa, Szűcs Krisztián zenésíti meg, aztán Grecsó Krisztián következik. Az író kamaszkori élményeit eleveníti fel, egykori zenekaráról mesél, ahol másodgitáros lehetett csak, ráadásul énekelni sem hagyták. Most az önmegvalósítás útján előrelépve, a Nyami-nyami szexi csoki című számot egyedül előadva a dalszöveg és a vers közötti különbségekre is rávilágít. A dal címe amúgy a teljes dalszöveggel is megegyezik.

Erdős Virág kissé magára hagyva szavalja verseit, amelyeket a Rájátszás nagy hiányzója, Kollár-Klemencz László zenésített meg a 

img_7627.jpg

Kistehén zenekarral. De az Ezt is elviszem magammal című sláger azért így is elmaradhatatlan, öt zenésszel és öt költővel a színpadon, vagy inkább tíz művésszel, mert zene és irodalom összeolvad. A Rájátszás pedig nem erőlködik, hogy ezt az összeolvadást hangsúlyozza. Vicces, szórakoztató, a mélyebb szövegeket a popzene könnyedségével tálalja, az egyszerűbb dallamokba mélységet visz. Meg talán egy kicsit népszerűsíti a költészetet, ez a vasárnap délutáni produkció legalábbis vonzza a népeket.

 

img_7628.jpg

 

 

 

 

 

 

 

img_7641.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img_7644.jpg

 

 

 

 

 

 

 

img_7646.jpg

 

 

 

 

 

 

 

img_7649.jpg

 

 

 

 

 

 

 

img_7650.jpg

 

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________

szöveg és fotó: Szarka Károly

 

A mappában található képek előnézete Könyvfesztivál - Rájátszás